Retail is mensenwerk!
Benut de kracht van je mensen

mAAK KENNIS VIA ONZE BLOGS.

03.05.2024

DAT HAD IK NOU NOOIT ZELF ZO UITGEZOCHT, IK BEN ER ZO BLIJ MEE!

Persoonlijk Advies - Blog.jpg
Ben je wel eens naar de winkel gegaan met de gedachte ‘ik heb iets nieuws nodig voor het feestje komend weekend’? Natuurlijk heb je al in je kast gekeken en heb je het internet afgestruind om je te oriënteren. Je hebt een idee gekregen over wat je wilt gaan aantrekken; ‘een mooie nieuwe top zou die jeans en dat jasje net wat spannender en vernieuwender kunnen maken…’ Anneke, de enthousiaste verkoopster in de winkel waar je vaker komt, begrijpt je direct. Ze neemt je mee door de winkel en laat verschillende items zien; ‘wel even passen hoor, want pas dan kun je echt goed zien of het iets is voor jou’! Ze heeft direct de juiste maten, pasvorm en stijl voor je gevonden: Je staat voor de spiegel met een ‘total-look’ die geweldig is… En het valt je op het feestje op dat je veel spontane complimentjes krijgt; ‘wat zie je er leuk uit!

Het is een praktijk-voorbeeld van de meerwaarde die het persoonlijke contact in de winkel kan hebben. De verkoopster Anneke is betrokken en vervult haar rol vol passie. Ze voelt intuïtief aan wat bij jou past, maar gaat daarin verder dan je zelf zou doen of misschien in eerste instantie zou durven. Als het gaat om jouw persoonlijke presentatie, zouden we hier technisch kunnen spreken van ‘co-maker-ship’, ‘incrementele innovatie’ en jouw ‘latente behoefte manifest maken’. Plat gezegd zien we het vaak als ‘gewoon een bij elkaar gecombineerde set met kleding’, maar voor jou is het meer dan dat. Oké, je hebt meer aangeschaft dan alleen die nieuwe top die je zocht om een bestaande set vernieuwender te maken. En natuurlijk had je zelf -zonder hulp van Anneke- ook wel een geheel nieuwe outfit bij elkaar kunnen zoeken, maar dan had je waarschijnlijk een ‘iets veiliger keuze gemaakt’ die wellicht ook minder zou zijn opgevallen op het feestje…

Dat jij hier een ‘wow-moment’ hebt meegemaakt is dus een absolute meerwaarde. De rol en functie van Anneke in dit geheel is cruciaal. Want als de grootste gemene deler aan winkelbezoekers voornamelijk zichzelf zouden helpen, dan zouden waarschijnlijk veel ‘vernieuwende items’ aan het einde van het seizoen in de uitverkoop belanden, of mogelijk zelfs helemaal niet verkocht worden. Dat zou natuurlijk helemaal niet duurzaam zijn. En helaas worden we in veel winkels ‘geholpen’ door mensen die niet zo betrokken en passievol zijn als Anneke. Mensen die jou hooguit ‘aangeven waar jij om vraagt’ en die waarschijnlijk zelf ook niet zoveel plezier beleven aan het werken in de winkel. Dat is zo jammer, zo niet nodig. Want met een beetje meer aandacht kunnen veel van die mensen bewust gemaakt worden over de mogelijke meerwaarde van hun rol. Een rol die ze ook ongetwijfeld meer plezier en voldoening in hun werk kan geven. Uiteindelijk zou dat ons allemaal een stuk blijer maken, toch!?

Kortom, als jij je nu afvraagt wat het ‘Anneke-gehalte’ van de mensen in jouw winkelteam is en wat je zou kunnen doen om dat gehalte te verhogen, neem dan gerust contact met me op via de website of via mijn account op linkedin.

Admin - 11:54:19 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


Voor vragen en/of reacties, ga naar contact.

We bellen u graag terug om van gedachte te wisselen en uw vragen te beantwoorden.