Retail is mensenwerk!
Benut de kracht van je mensen

mAAK KENNIS VIA ONZE BLOGS.

23.04.2024

Belang ambachtelijk ondernemen onderschat in Nederland.

Afbeelding William en Jonathan Church.png

Elrie Bakker-Derks, voorzitter van Ambacht Nederland, was vandaag tafelgast bij Goedemorgen Nederland op NPO1: ‘Er moet wat gebeuren om het specialistisch vakmanschap in Nederland te behouden. Het is nu echt het Uur U en daarom lanceren wij het Aanvalsplan Ambachten.’ De kern van haar betoog komt erop neer dat we in Nederland het ambachtelijk ondernemen onvoldoende waarderen en het belang ervan schromelijk onderschatten! Dat is in andere landen toch anders, neem bijvoorbeeld Engeland. Daar kennen ze een lange historie van ambachtelijk ondernemen, zoals bijvoorbeeld William and Jonathan Church met hun bedrijf Joseph Cheaney & Sons laten zien. Het bedrijf heeft als blijk van waardering in 2016 een Queen’s Award for Enterprise for International Trade gekregen, notabene op de dag van de 90e verjaardag van de koningin.

De Covent Garden-winkel Joseph Cheaney & Sons is een viering van de kunst en het ambacht van het schoenmaken! De schoenen worden nog steeds volledig handgemaakt in Engeland en het bedrijf opereert al sinds 1886 vanuit Northampton. De winkel in Londen is een paradijs voor schoenenliefhebbers en is eigendom van ShopPreneurs William en Jonathan Church. De neven namen het Engelse bedrijf en de schoenmakerswinkel in 2009 over via een management buy-out van Prada. Het ontwerpbureau in winkelinterieur Checkland Kindleysides ontwierp de 720 vierkante meter grote winkel in 2014. De winkel is versierd met o.a. oude gebruikte mallen voor hand gemaakte schoenen en het interieur weerspiegelt de geest van de rijke geschiedenis.

De winkel en het merk Joseph Cheaney & Sons had niet aan een beter ShopPreneurs-koppel kunnen worden overgedragen. De neven, die zelf afstammen van vijf generaties schoenmakers, blijven zich inzetten voor het voortbestaan van de eigen ambachtelijke productie van handgemaakte schoenen van hoge kwaliteit. Van het snijden van het leer tot het uiteindelijke polijsten van de schoenen, er is door William and Jonathan relatief weinig veranderd in de productie van het handgemaakte product en de toewijding van het merk Joseph Cheaney & Sons aan kwaliteit. Zonder enig detail over het hoofd te zien, duurt het acht weken om elk paar schoenen te maken en zijn er nog steeds meer dan honderdzestig handmatige handelingen nodig. Er is geen mogelijkheid om je op maat te maken schoen te bestellen via internet, want bij Joseph Cheaney & Sons is alles nog steeds helemaal mensenwerk. Het uitgangspunt is dus ook wat dit betreft nog als in 1886; ‘kom langs voor een pasvorm op maat en wees gerust, wetende dat uw voeten in handen zijn van experts…’

Admin - 08:32:54 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


Voor vragen en/of reacties, ga naar contact.

We bellen u graag terug om van gedachte te wisselen en uw vragen te beantwoorden.