Retail is mensenwerk!
Benut de kracht van je mensen

mAAK KENNIS VIA ONZE BLOGS.

09.04.2024

Waarom doe jij wat je doet voor je werk?

Alt promo-afbeelding blog RFBP-methode.png
Mensen brengen een substantieel deel van hun leven door met werken. Als gevolg hiervan wordt de kwaliteit van hun leven onvermijdelijk weerspiegeld in de kwaliteit van hun werkervaring. Volgens een onderzoek van Gallup, is slechts één op de acht mensen volledig betrokken bij hun werk en enthousiast over hun baan. Dit betekent dus dat veel mensen het leven als een ‘struggle’ ervaren door het werk dat ze doen…

Deze situatie heeft grote gevolgen voor onze samenleving. Veel mensen worden ziek van de ‘struggle’ die ze dagelijks ervaren door het werk dat ze doen. Denk bijvoorbeeld aan het groeiende aantal mensen met een ‘burn-out’. En doordat veel mensen zich in hun werk niet betrokken voelen, leveren ze niet de prestatie die ze zouden kunnen leveren wanneer ze zich wèl betrokken zouden voelen. Terwijl we, gegeven de uitdagingen waar we als samenleving voor staan, een optimale inzet van iedereen hard nodig hebben. Kortom, wat is er aan de hand en wat kunnen we er aan doen?

De meesten van ons werken om in het levensonderhoud te voorzien en iedere maand een inkomen te verwerven. Volgens traditionele wetenschappers (Frederick Taylor, e.a.) vormt de noodzaak om geld te verdienen de belangrijkste prikkel om ons in beweging te krijgen. We worden vooral gedreven door wortels en stokken, oftewel ‘gecontroleerde extrinsieke motivatie’! Meer recente wetenschappers (Edward Deci e.a.) hebben aangetoond dat passie en waar je goed in bent, ook belangrijke drijfveren vormen om in beweging te komen. Oftewel ‘autonome motivatie’, die van binnenuit gedreven worden door factoren vanuit jezelf.

Het onderzoek van Gallup toont aan dat enorm veel mensen in hun werk te weinig gedreven worden door hun ‘autonome motivatie’. Die mensen doen hun werk niet vanuit een goede motivatie-balans. De Japanners noemen dat ‘Ikigai’. Veel mensen zijn zich veelal niet eens voldoende bewust van hun drijfveren. Ze stellen zich te weinig de vraag waarom ze doen wat ze doen in hun werk: ‘What’s your Reason For Beïng Professional’?

We willen volgens mij allemaal naar een samenleving, waarin meer mensen meer werken vanuit hun ‘autonome motivatie’. Een situatie waarin mensen hun werk zinvol en relevant vinden. Een baan hebben die past bij de eigen waarden en die je uitoefent omdat het interessant is en waar je gepassioneerd over kan zijn. Veel mensen die hun werk nu als een ‘struggle’ ervaren, zouden zich bewuster de vraag moeten stellen ‘waarom doe ik wat ik doe voor mijn werk?’. Veel organisaties zouden zich moeten afvragen wat de ‘graad van betrokkenheid’ onder hun mensen is. De kans is groot dat dit niet zoveel zal afwijken van wat uit het onderzoek van Gallup is gebleken. Kortom, reden genoeg om aan de slag te gaan en wellicht vanuit een methode die zich richt op de kern van het probleem: de RFBP-methode. Dus voorbij wortels en stokken, want ‘niets is krachtiger dan mensen die doen wat ze doen, omdat ze het zelf willen doen’ (Quote Edward Deci)!

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, over de RFBP-methode en de aanpak die daarbij hoort, stuur me dan gerust een dm op Linkedin of vul het contactformulier in op deze website.

Admin - 16:19:43 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


Voor vragen en/of reacties, ga naar contact.

We bellen u graag terug om van gedachte te wisselen en uw vragen te beantwoorden.