Retail is mensenwerk!
Benut de kracht van je mensen

mAAK KENNIS VIA ONZE BLOGS.

18.03.2024

Ik kijk alleen maar even rond…

Dille en Kamille Amsterdam.pngHoe vaak hoor je het antwoord ‘ik kijk alleen maar even rond’, wanneer een winkelbezoeker wordt aangesproken bij het binnenlopen van de winkel. Eigenlijk kan dit antwoord alleen maar betekenen dat de winkelbezoeker zich niet voldoende op zijn of haar gemak voelt om een gesprek met jou te voeren.
 
De winkelbezoeker is echter niet voor niets de winkel binnen gelopen. Blijkbaar is er ergens door interesse gewekt. Misschien iets in de etalage of mogelijk een algehele indruk van de winkel en het assortiment. In ieder geval blijkt de winkelbezoeker geen zin te hebben in ‘een opdringerige verkoper’. De ‘afwijzende reactie’ op het aanspreken van de bezoeker door iemand van de winkel geeft dus eigenlijk aan dat dit eigenlijk anders had gekund; misschien een andere manier van aanspreken, een ander moment en/of vanuit een andere houding de bezoeker aanspreken. In ieder geval, een manier waardoor die bezoeker niet het gevoel krijgt dat iemand met hem of haar direct een verkoopgesprek wil aangaan.

Het goed aanspreken van bezoekers is soms gewoon lastig. Toch is het zonder twijfel belangrijk, dat de mensen die je winkel bezoeken worden aangesproken. Want, winkelbezoekers waar jij en/of je medewerkers contact mee hebben zullen vaker een aankoop doen voor ze jouw winkel weer verlaten. Je berooft jezelf dus simpelweg van blije klanten en een mooie omzet, wanneer je geen goed contact maakt met je winkelbezoeker. En dat is iets wat geen enkele retailer zich kan veroorloven.

Het vinden van de juiste manier en het juiste moment moet echter ook geen ‘kunstmatig truukje’ worden. Een goed contact zal veelal eerder op een natuurlijke manier tot stand komen. Bijvoorbeeld zoals ik dat recent heb ervaren, toen ik een filiaal van Dille & Kamille in Amsterdam bezocht. Een jonge vrouw in de winkel begroette me vriendelijk en liet me even rondkijken. Vrij snel daarna vroeg ze me of ik eigenlijk bekend was met Dille & Kamille en of ze me wat meer mocht vertellen over de winkel en hun producten. Het maakte me nieuwsgierig, dus gaf ik aan haar graag aan te horen.

Er volgde een enthousiast kort verhaal over de geschiedenis van Dille & Kamille en de kwaliteit van de duurzame producten. Ondertussen gaf de winkelmedewerkster me een aantal zeep-producten in handen om te ruiken. Slim, want des te meer kans dat ik zelf nog meer van deze artikelen zou gaan onderzoeken (wie een zeep-product vasthoudt en eraan ruikt, is sneller geneigd het ook te willen kopen). Ze sloot haar verhaal af met de opmerking dat ik rustig verder kon kijken en alles kon vragen wat in me opkwam bij het rondkijken.

De verkoopmedewerkster nam wat afstand en liet me mijn gang gaan. Na een paar minuten maakte ze een opmerking over de tas die ik bij me had (ik had al wat aankopen gedaan in een andere winkel). Voordat ik het wist waren we opnieuw in gesprek, maar nu over andere mooie winkels en vroeg ze meer over mijn bezoekje aan Amsterdam en waar ik vandaan kwam.
De manier waarop deze verkoopster mij wist te benaderen zou een inspiratie kunnen zijn voor andere mensen die in een winkel werken. Ze ging niet direct in op mijn wensen en/of mogelijke zoektocht naar een product uit het assortiment, maar ze stelde mij eerst op mijn gemak. Er werden geen vragen gesteld als ‘waar kan ik u mee helpen’ of ‘wilt u graag geholpen worden’? Op een natuurlijke wijze deelde ze met mij het verhaal achter het merk Dille & Kamille, stimuleerde ze mijn zintuigen door mij wat zeep-producten te laten voelen en ruiken, en toonde ze interesse in mij als persoon. En dit lijken natuurlijk uitermate slimme verkooptechnieken, maar het kwam vooral oprecht vanuit haarzelf. Het enthousiasme waarmee ze sprak over het merk van de winkel waarvoor ze werkte was authentiek en ze toonde ook op een bevlogen manier aan over veel kennis van het assortiment te beschikken. Alsof het haar eigen winkel was en het haar eigen producten waren die ze aan mij presenteerde! Kortom, iemand die echt betrokken is. Natuurlijk ben ik uiteindelijk ook met een tasje van Dille & Kamille de winkel weer uitgelopen…

Als jij je nu afvraagt wat je zou kunnen doen met jouw winkelteam, om meer en beter contact te maken met bezoekers in jouw winkel, neem dan gerust contact met me op via de website.

Admin - 16:02:00 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

Voor vragen en/of reacties, ga naar contact.

We bellen u graag terug om van gedachte te wisselen en uw vragen te beantwoorden.